Hyresgästerna på Örebrogatan 2-6 har fått en tidig julklapp. Som första fastighetsbolag i landet har Botrygg AB slutit avtal med Hyresgästföreningen om att inga hyreshöjningar ska ske nästa år. Nu hoppas hyresgäster hos andra bolag att de ska ta efter.
Anledningen till att Botrygg låter hyrorna ligga still är framför allt att räntan sjunkigt kraftigt sedan i fjol, men den rekordlåga inflationen påverkar också.
– Vi räknar med höjda avgifter för såväl drift- som fastighetsskatt, men vi kommer att spara så pass mycket på den låga räntan. Den var ju 4,75 procent i fjol. Nu ligger den på 1,75, säger Joachim Arcari, VD på Botrygg Göteborg AB.
Har sänkt förut
Det är inte första gången som Botrygg inte höjer hyran – 2005 sänkte man den till och med 1,2 procent.
– Det finns ingen anledning att höja för höjandets skull. Vi vill ha nöjda hyresgäster, det ser vi som en stor fördel för oss också.
Andra höjerPositiva reaktioner
Joachim Arcari berättar inte bara om positiva reaktioner från Botryggs egna hyresgäster, utan även om sådana från boende hos andra bolag.
– De hoppas att andra hyresvärdar kanske inte vågar höja så mycket nu när vi gör så här.
Men varför gör då inga andra hyresvärdar som ni; fryser hyrorna när läget är som det är?
– Jag vet inte. De kanske har andra lönsamhetskrav från aktieägarna eller dyrare förvaltning. Eller så har de kanske bundit sina lån på längre tid.
Fler bostäder på gång
Botrygg har 1 200 lägenheter i Sverige, varav 96 ligger i Göteborg (alla på Örebrogatan på Hisingen). Det kommer dock att bli fler. Snart börjar man bygga på Trekantsgatan vid Eriksberg. Hösten 2011 är det inflyttning i de 105 lägenheterna.
– Vi kommer också att bygga ett hundratal lägenheter vid Bjurslättsplan, förhoppningsvis med inflyttning 2013, säger Joachim Arcari.
Bolagen vill bygga mer
Man har alltså en del på gång. Annars tycker Joachim Arcari att byggprocessen går för långsamt i Göteborg. För att bygga fler bostäder, det vill fastighetsbolagen, behöver man få mer mark tilldelad av kommunen.
– Här finns mycket ledigt att bygga på. Dessutom skiljer sig Göteborgs kommun från andra kommuner genom att man äger 50 procent av marken, vilket är ovanligt mycket.
Kommunen för långsamSå varför låter inte kommunen fler bostäder byggas? Joachim Arcari, menar att problemet ligger i att planprocesserna tar för lång tid.
– Kommunen har helt enkelt inte tillräckligt med resurser. Man måste satsa mer på att driva fram planerna.
Boplats Göteborg 2009-10-29