En 24-årig Nyköpingsbo har fått erfara att det kostar skjortan att klottra. Förutom 1 500 kronor i böter tvingas han nu också betala 12 850 kronor i skadestånd. Pengarna ska användas inte bara till att ta bort klottret utan också till att måla om hela den vägg han klottrat på.
– Det är bra att han får ett så högt skadestånd. Nu kanske de lär sig att det kostar skjorta att klottra ned andras fastigheter, säger Michael Cocozza, vd för fastighetsbolaget Botrygg.
Det var i augusti som klottraren var i Linköping för att bevista sommarfestivalen. Efter en träff med likasinnade pojkar och förtäring av öl började man diskutera graffiti. Som av en händelse hade klottraren ett antal sprayflaskor i en väska. Efter ytterligare några öl gick man upp till Engelska skolans byggnader för att praktisera sina kunskaper. En person blev vittne till ungdomarnas grafittimålande och försökte stoppa dem.
Dyrt
Summan av kardemumman är att när domen kom häromveckan så blev den kännbar för klottraren.
– Klottring är ett stort problem för fastighetsägarna i Linköping. Det förstör för stora värden varje år. Därför var det viktigt att domstolen inte bara såg till själva klottret utan till helheten. Vi var ju tvungna att måla om en hel vägg två gånger, berättar Michael Cocozza.
– Hur ska man stoppa klotter?
– Kommunen måste ta ett större ansvar för det här problemet. Vi hade skadegörelse i Hangaren den gångna helgen. Klockan 10 på söndagen kunde vi via övervakningskameror identifiera vandalerna, och klockan 12 hade polisen hämtat dem.
– Kommunen kunde lätta på reglerna för bevakningskameror. De är ju inte i vägen för oss vanliga medborgare, men med fler kameror på byggnader kunde vi lättare identifiera dem som målar och få dem tagna av polisen, säger Michael Cocozza.
Linköping Tidning 2006-05-16